Aan alle computer junkies!

Wanneer je zoveel van die computer houdt, doe dan niet zo stom als ik en gun je ogen af en toe een pauze!

Langdurig kijken naar een beeldscherm vergt heel veel van onze ogen.
Onze ogen zijn eigenlijk niet gemaakt om continu dichtbij te kijken, laat staan om naar een computer te kijken. Een computerscherm staat zo dicht bij, dat onze ogen continu moeten scherpstellen op dezelfde afstand waarvoor ze niet gemaakt zijn en ze moeten dan ook nog naar elkaar toe draaien en die stand vasthouden. De spieren rondom de ogen en de lensspieren staan dus de hele tijd onder dezelfde spanning. Daar komt nog bij dat het vaak veel te felle licht recht in onze ogen schijnt. Dit in tegenstelling tot lezen vanaf papier waar er sprake is van indirect licht.

Wanneer je veel achter de computer zit zet dan het licht van het beeldscherm minder fel en kijk regelmatig even ver weg (haal je ogen uit die stand). Of beter, ga naar buiten! Gedoseerd daglicht is super goed voor de ogen!

Mocht je al klachten hebben die na een pauze niet meer weg gaan, dan kan visuele training je goed helpen. Maar zoals alle RSI achtige klachten ontstaan ze langzaam en zonder dat je het door hebt en is er training voor nodig om er weer van af te komen.

Wil je meer weten? Visuele training voor beeldschermproblemen