Weer gezakt voor je rijbewijs?

Het hoeft geen faalangst te zijn! Wanneer je moeite hebt met het behalen van je rijbewijs wordt er vaak gedacht aan faalangst. Dat kan natuurlijk, maar het kan ook iets anders zijn.

Om goed te kunnen autorijden moet je goed kunnen zien. In mijn tijd werd gevraagd of ik het kenteken van een auto verderop kon lezen. Dit zegt alleen iets over het scherp kunnen zien. Heel belangrijk natuurlijk, maar om goed te kunnen autorijden heb je nog veel meer vaardigheden nodig.

Zo moet je goed diepte kunnen zien. Is dit beperkt dan is het lastig afstanden inschatten en wordt inparkeren, maar ook anticiperen in het verkeer heel lastig. Ook een goed werkend gezichtsveld is belangrijk. Waar we naar iets kijken zien we scherp, daar omheen niet maar kun je wel dingen onderscheiden. Wanneer je te weinig kunt onderscheiden in je gezichtsveld, dan gaat al snel die fietser in je ooghoek op in de bosjes er achter.

Is er sprake van beperkte visuele vaardigheden dan heb je minder informatie tot je beschikking bij het autorijden. Dit zorgt er al snel voor dat je iets niet of laat op je af ziet komen. Visuele training kan je heel goed helpen!